Buurtzaam wonen in De Tippe
Wij zijn Klein Wonen in De Tippe. Een groep mensen die buurtzaam met elkaar gaan wonen in de wijk De Tippe in Stadshagen, Zwolle. Buurtzaam is een samenvoeging van duurzaam en hedendaags buurtschap. Duurzaam staat niet alleen voor de hoge mate van duurzaamheid waarmee wij ons buurtje en de huizen gaan bouwen, wij hechten eenzelfde waarde aan het onderhouden van duurzame relaties met elkaar in de buurt. Hierbij willen we dat iedereen zich prettig voelt. We vinden het belangrijk elkaar te helpen wanneer dit nodig en gewenst is. Gezamenlijke activiteiten vinden we leuk, maar alleen op vrijwillige basis. We hebben afgesproken elkaar niet af te rekenen wanneer iemand niet bij een activiteit wil aansluiten. Verplichtingen hierin roept bij ons allen weerstand op en daar willen we weg van blijven.
Samenwerken
In de periode voorafgaand aan het daadwerkelijk wonen in de wijk, wordt er intensief met elkaar samengewerkt om het hele project te realiseren. Alle leden van de vereniging werken mee in één of meerdere projectgroepen, denk o.a. aan een werkgroep Communicatie, VVE, Landschap, Subsidies etc. Dat is ook waar een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) voor staat.
Het zwaartepunt van het ‘samen doen’ ligt dan ook in de periode van nu tot aan de oplevering van de buurt en zal zoals we verwachten minder intensief worden wanneer we hier echt wonen.
Verbinding
De huidige leden van de vereniging zijn zeer verschillend qua leeftijd, interesses, idealen, indeling van dagen en leven etc., maar er zijn zeker zaken die ons met elkaar verbinden zoals:
Wonen in een groene omgeving
Niet groter hoeven wonen dan nodig
Sociaal aspect
Duurzaamheid
Respect voor dieren en natuur
De buurt bestaat uit sociaal maatschappelijke en milieubewuste mensen die alleen, met een partner of met hun gezin, samen willen wonen in een buurt waar iedereen voldoende privé ruimte heeft om op te laden, maar die ook ruimte, tijd en aandacht willen delen met gelijkgestemden.
We vinden het belangrijk dat de gemeenschappelijke ruimtes onderhouden worden met elkaar. Ieder levert hierin een bijdrage vanuit zijn/haar kracht. We willen een omgeving creëren waarbij we de lasten verdelen en we hierin ook een beetje op elkaar passen. We vinden dat alles bespreekbaar moet kunnen zijn en we zoveel mogelijk mét elkaar praten in plaats van over elkaar. Op die manier willen we een gezonde leefomgeving realiseren voor alle bewoners waarin iedereen zichzelf kan zijn. Wij zijn buurtgenoten die oog hebben voor elkaar.
Om dit waar te maken, bouwen wij nu al aan een sociaal netwerk. Dit doen we niet alleen door samen te vergaderen, maar ook door regelmatig werksessies te organiseren waar meer tijd en ruimte is om elkaar te leren kennen. Daarnaast organiseert de werkgroep facilitair bijvoorbeeld leuke uitjes om samen te ondernemen. Je kan hierbij denken aan o.a. potluck diners, een bezoek aan andere huizenprojecten of een kroegentocht. Op deze manier leren we elkaar onder verschillende omstandigheden kennen, wat de band onderling versterkt en waardoor het wonen als buren straks nóg leuker wordt!
Als de bouw achter de rug is zullen we met 36 huishoudens een buurt vormen, bestaande uit 24 koopwoningen en 12 huurwoningen. In ons buurtschap is nog ruimte voor nieuwe buren.
Dus als onze manier van wonen jou aanspreekt, willen we heel graag kennismaken!
Als je dit formulier invult, nemen zo snel mogelijk contact met je op!